Tietoa Eerikkilästä

Avauspotkusta nykypäivään

”Suomalainen jalkapalloilu ei kehity, ellei Suomessa ole sille omaa valmennuskeskusta.”

Perustaja Erik von Frenckell

Tämä Palloliiton silloisen puheenjohtajan Erik von Frenckellin ajatus vaikutti ratkaisevasti Eerikkilän Urheiluopiston perustamiseen vuonna 1949. Tammelan pitäjässä sijaitsevan Saaren kartanon isäntä Frenckell myi omistamansa kartanon maista 17 hehtaarin alueen Suomen Palloliitolle urheiluopiston perustamista varten. Hinta oli muodollinen, markka hehtaarilta. Paikka oli ihanteellinen lajin valmennus- ja koulutustyötä ajatellen.

Jalkapallosta kaikki alkoi

Vaikka Eerikkilä siirtyi jo 1950-luvun alussa Palloliiton omistuksesta itsenäisen Palloilu Säätiön haltuun, jalkapallon asema Eerikkilän kehityksessä on ollut keskeinen ja vankkumaton.

Ensimmäinen Eerikkilässä vieraillut maajoukkue oli vuoden 1952 olympiajoukkue. Ympärivuotisten harjoitusolosuhteiden mahdollistaminen oli vuosien mittaan liikkeelle paneva voima tulevaisuutta suunniteltaessa. Eerikkilän 10-vuotisjuhlissa Erik von Frenckell piti toimintaa haittaavana suurena puutteena sitä, että alueella ei ollut sisähallia.

Rakentamisen vuosikymmenet

Vuonna 1968 valmistui maapohjahalli, joka oli kooltaan 30 x 33 metriä. Vuosien mittaan toiminnan laajentuessa rakennettiin lisää liikuntapaikkoja sekä majoitus- ja ravintolatiloja.

Jalkapallohalli oli edelleenkin keskeisenä tavoitteena Eerikkilän kehittämisessä. 1980-luvun alussa maapohjahallia laajennettiin puolta suuremmaksi kokoon 30 x 60 m ja päällystettiin keinonurmella.

Merkittävä päätös tulevaisuuden kannalta oli Eerikkilän muuttuminen lakisääteiseksi urheiluopistoksi vuonna 1983.

Vihdoin vuonna 1998 lähes 20 vuotta haaveissa ollut täysimittainen jalkapallohalli vihittiin käyttöön. Hallin koko on 100 x 63 m. Kentän päällysteenä on kumirouhepintainen keinonurmi.

 Salibandyn valmennuskeskukseksi

Uuden hallin valmistuttua vanha halli kunnostettiin tarkoituksenmukaiseksi sisäpalloilulajeille, erityisesti salibandylle. Samalla aloitettiin läheinen yhteistyö Suomen Salibandyliiton kanssa.

Kaksi viimeistä vuosikymmentä ovat olleet vilkasta rakentamisen aikaa. Tähän mennessä ovat valmistuneet päärakennus Frenckell (1992), jalkapallohalli ja liikuntahallin muutos sisäpalloilua varten (1998), majoitusrakennus Tammela (2002) sekä moderni ja lämmitettävä keinonurmikenttä (2015). Kesäkuussa 2012 Eerikkilä laajeni edelleen uuden hotellirakennuksen valmistuessa ja 2013 rakennettiin uusi jalkapallostadion.

Eerikkilä tänään

Nykyisin Eerikkilän keskeistä osaamista ovat suomalaisen terveysliikunnan kehittäminen ja valmennuskeskuspalvelut erityisesti jalkapallon ja salibandyn harrastajille.  Lisäksi urheiluopistolla koulutetaan liikunnan ja eräopastuksen ammattilaisia. Opiston toimitusjohtajana toimii Petri Jakonen.

Eerikkilässä toimiva vuonna 2011 perustettu Sami Hyypiä Akatemia keskittyy erityisesti huippu-urheilun vaatimusten mukaisen jalkapallotoiminnan kehittämiseen lapsesta aikuiseksi. Akatemian toiminta perustuu Suomen Palloliiton ja Eerikkilän Urheiluopiston strategioihin sekä jalkapallon lajiprosessiraporttiin.
Sami Hyypiä Akatemia on suomalaisen jalkapallon valmennus-, tutkimus- ja kehitystoiminnan henkinen koti.

2015 keväällä aloitettiin vastaava akatemiatuominta myös salibandyn pelaajille Floorball Academy yhteistyössä Salibandyliiton kanssa.