Retkelle

Luontokohteet lähellä

Eerikkilä sijaitsee kauniin luonnon ympäröimänä Kanta-Hämeen alueella Tammelassa Ruostejärven rannassa. Meille on vain reilun tunnin ajomatka niin Helsingistä, Tampereelta kuin Turustakin.  Luonnon ystävät sekä aktiiviset ulkoilijat voivat nauttia Hämeen järviylängön maisemista jokaisena vuoden aikana. Hämeen Luontokeskuksessa voit suunnitella retkesi tarkemmin ja kysyä lisää informaatiota alueen reiteistä. Sieltä saat myös vuokrattua välineet luonnossa liikkumiseen. Liesjärven sekä Torronsuon Kansallispuistojen reiteistä löytyy paljon vaihtoehtoja niin päiväretkiin kuin pidempiin yönyli retkiinkin. Tutustuminen alueeseen on mahdollista myös opastetuilla retkillämme.

Retkipaikan sivulta löydät kattavasti tietoa Hämeen Järviylängön kohteista

Ruostejärven virkistysalue

Ruostejärven rauhallinen virkistysalue on tunnettu kirkkaista vesistään sekä uimiseen hyvin soveltuvasta hiekkapohjastaan. Kesäisin uimaan pääsee Hämeen luontokeskuksen hiekkarannalta tai Eerikkilän saunarannasta. Kesäisin luontokeskuksesta voi varata kanootti- tai suppailuretkenretken ja talvisin keskitytään lumikenkäilyyn sekä maastopyöräilyyn fatbike-pyörillä. Laavupaikoikoilla voit nauttia retkieväistä.

Piipahda retkelläsi myös sisään Hämeen Luontokeskukselle. Hämeen luontokeskus sijaitsee Hämeen Härkätien varrella ja henkii vanhan ajan tunnelmaa sisäpihoineen. Alueelta löytyy uimaranta pukuhuoneineen, laavu,  luontopolkuja, kahvila ja pieni matkamuistomyymälä. Luontokeskuksesta vuokraat välineet luonnossa liikkumiseen.

Avoinna arkisin 11-18, la-su 12-18

Saapuminen luontokeskukselle ja Ruostejärven virkistysalueelle

Lue myös: Retkipaikka perheretkellä Ruostejärvellä

Ruostejärven virkistysalue luontoon.fi-sivulla

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven Kansallispuisto sijaitseen Tammelassa Hämeen järviylängöllä. Liesjärven Kansallispuisto on suurimmaksi osaksi tuuheiden metsien ja metsäisten pienten soiden peitossa. Vesistöt ovat hyvin melottavissa ja rantaviivaa löytyy noin 50km verran. Liesjärven ehkä tunnetuin nähtävyys on matala ja hiekkainen Kyynäräharju, jonka voi perinteisen kävelyn lisäksi kulkea maastopyörällä. Liesjärven alueen metsät ovat koti muun muassa hirville, valkohäntäpeuroille sekä useille eri lintulajeille, kuten kalasääkselle.

Hämeen Luontokeskukselta voit jatkaa Liesjärvelle merkittyä Hämeen Ilvesreittiä pitkin. Matkaa kertyy Kyynäränharjulle n. 6 ja Korteniemeen n. 11 km.

Lue myös: Retkipaikka kanoottiretkellä Liesjärvellä
Liesjärven kansallispuisto luontoon.fi – sivulla
Korteniemen perinnetilan aukioloajat, tapahtumat ja opastukset

Torronsuon kansallispuisto

Torronsuon kansallispuisto on helposti saavutettavissa kaikista Etelä-Suomen isoista kaupungeista reilun tunnin ajomatkalla. Tämän Suomen syvimmän suon läpi voit helposti kulkea kesäisin pitkospuita pitkin. Talvisin hiihtäjän sekä lumikenkäilijän poluissa on huomattavasti enemmän valinnanvaraa liikkumiseen ja suon avara maisema tarjoaa retkeilijälle tilaa hengittää. Suon ja läheisen metsikön alue on tavanomainen muuttolintujen pysähdyspaikka keväisin sekä syksyisin, mutta perinteiseen retkeilytarkoitukseen alue soveltuu mainiosti ympäri vuoden.

Hämeen Luontokeskukselta voit jatkaa Torronsuon eteläiseen reunaan Ilvesreittiä pitkin. Suosittelemme kuitenkin ottamaan lähtöpaikaksi Kiljamon, jonne autolla siirtyy 15 minuutissa.

Lue myös:

Retkipaikka öisellä Torronsuolla

Torronsuo luontoon.fi -sivulla

Saaren kansanpuisto

Saaren kansanpuisto Tammelassa on ollut jo vuosikymmeniä tunnettu virkistys- ja vapaa-ajanviettopaikka. Se on arvokas niin luonnoltaan kuin kulttuurihistorialtaan.  Alue soveltuu erinomaisesti päiväretkikohteeksi, erityisesti perheille. Leveät opastein merkityt helppokulkuiset polut, taukopaikat ja oheispalvelut tarjoavat miellyttävän tavan tutustua alueen kauniisiin järvi- ja harjumaisemiin. Alue tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet moneen muuhun aktiviteettiin patikoinnin lisäksi. Se on erinomainen uintipaikka, Suujärven puolella uimareita palvelee laiturit hyppytorneineen. Kuivajärven puoli soveltuu hyvin pikku-uimareille sillä ranta on mukavan matala ja hiekkapohjainen.

Lue lisää Saaren kansanpuistosta luontoon.fi-sivulta.

Retkellä kannattaa pistäytyä myös Kaukolanharjun näkötonilla. Sieltä avautuma maisema on ehdottomasti kiipeämisen arvoinen. Puurakenteisesta tornista avautuu maisema, jonka ympäristöministeriö valitsi vuonna 1993 yhdeksi maamme kauneimmaksi maisema-alueeksi. Tornin läheisyydessä on taiteilija Albert Edelfeltin muistokivi.  Näkötornin ensimmäisellä tasanteella on esillä näyttely Kaukolanharjun ja näkötornin historiasta.

Tarkista kuitenkin ensin tornin aukioloajat täältä

Lisätiedot kohteista:

Hämeen luontokeskus, p. 0201 108 273, luontokeskus@eerikkila.fi