Koulutus

Erä- ja luonto-opaskoulutus

Vietä antoisa vuosi luonnossa ja valmistu erä- ja luonto-oppaaksi!

Erä- ja luonto-opas opiskelijamme Eeva Mäkisen kuvaama video kurssilaisten ensimmäiseltä maastoretkeltäLiesjärvi, Finland from Eeva Makinen on Vimeo.

Oletko kiinnostunut luonnosta ja harkinnut siitä jopa ammattia tai lisäosaamista muille ammattialoille?

Erä- ja luonto-opas osaa suunnitella ja toteuttaa turvallisesti luonnossa tapahtuvia retkiä ja tapahtumia. Hänellä on valmiudet toimia monenlaisissa opastustilanteissa sekä ohjelmapalvelujen tehtävissä kaikkina vuodenaikoina.

Eräopas voi työskennellä itsenäisenä yrittäjänä tai hakeutua luonto- ja ohjelmapalveluyrityksen palvelukseen.

Erä- ja luonto-opaskoulutus antaa myös erinomaista lisäpotkua aikaisemmin hankitun ammatin omaaville. He voivat hyödyntää uusia tietojaan ja taitojaan ammatti-osaamisessaan.

Erä- ja luonto-oppaan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta on järjestetty Eerikkilän Urheiluopistolla jo vuodesta 1997 alkaen. Suomen luontomatkailu on nopeasti kasvava ala ja työnäkymät ovat hyvät varsinkin matkailullisesti merkittävillä alueilla.

Eerikkilä sijaitsee kauniin luonnon ympäröimänä Kanta-Hämeen alueella Tammelassa Ruostejärven rannassa. Meille on vain reilun tunnin ajomatka niin Helsingistä, Tampereelta kuin Turustakin. Vierestä löydät upeita luontokohteita kuten Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot, joissa myös koulutuksen aikana paljon retkeilemme.

TUTKINTOKOHTAISET TERVEYDENTILAVAATIMUKSET

Tutkinnon suorittaminen

Tutkinnon suorittaminen henkilökohtaistetaan jokaisen osalta. Mikäli todetaan, että tutkinnon suorittajalla on riittävästi aikaisemmin osoitettua (dokumentoitua) osaamista suhteessa tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksiin, voidaan hänet ohjata suoraan tutkinnon tai sen osan suorittamiseen ilman valmistavaa koulutusta. Muussa tapauksessa hänelle suositellaan osallistumista osittain tai kokonaan erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon valmistavaan koulutukseen. Tutkintotilaisuudet toteutetaan pääsääntöisesti aidoissa työelämän tuotanto- ja palveluprosessin mukaisissa tilanteissa.

Opintojen laajuus ja luonne

Koulutus valmistaa erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon tai sen osien suorittamiseen.

Erä- ja luonto-opaskoulutus kestää on yhden vuoden (49 ov). Koulutus koostuu lähiopetuksesta, työharjoittelusta, ohjatuista ennakkotöistä sekä itseopiskelusta.

Koulutus on toisen asteen ammattitutkintoa  ja opintotuen piirissä.

Sisältö

Oppaalla on kurssin käytyään ja ammattitutkinnon suoritettuaan hyvät erä- ja opastustaidot, riittävä luonnontuntemus sekä perustiedot yrittäjyydestä ja asiakaspalvelusta.Kurssilla koulutetaan ammattioppaita työelämän tarpeisiin, joten työelämälähtöisyys on merkittävässä roolissa koulutuksen eri vaiheissa.

Kurssin aikana suunnitellaan ja toteutetaan useita retkiä eli erilaisia maastoharjoituksia eri puolelle Suomea. Pidemmät Lappiin sekä Itä-Suomen parhaisiin melontajokiin, ja ne antavat opiskelijoille ainutlaatuisia oppimiskokemuksia.

Eräopaskoulutus koostuu lähiopetuksesta, työssäoppimisjaksoista (2 kpl) ja itseopiskelusta. Koulutus on intensiivistä, kiinteää yhdessäoloa. Normaali opiskelupäivä alkaa klo 8.15 ja päättyy 15.45.

Viikonloput ovat yleensä vapaat, ja silloin tällöin niihin yhdistetään ns. etäpäiviä, jotka on tarkoitettu itseopiskeluun ja omien asioiden hoitoon. Jouluna lomaa on kaksi viikkoa.

Työssäoppimisjaksot ovat kevättalvella ja keväällä. Useimmat kurssilaiset hakeutuvat silloin Lappiin tai etelän sesonkipaikkoihin. Kurssin aikana on mahdollisuus suorittaa lisäksi seuraavat erikoistutkinnot: SPR:n EA I ja EA II, SML:n metsästystutkinto ja hygieniapassi.

Koulutuksen ajankohdat ja kustannukset

Seuraava koulutus:

31.7.2018 – 9.8.2019

Haku on päättynyt. Seuraava haku alkaa syksyllä 2018.

Valinnat tehdään hakemusten, puhelinhaastattelujen ja henkilökohtaisten tapaamisien perusteella hakujärjestyksessä. Hakuaika jatkuu kunnes opiskelijaryhmä on täysi. Peruuttaneiden tilalle valitaan uusia opiskelijoita.

Kustannukset:

Koulutuksen hinta on 1 100 €. Kurssilaisilla on lukujärjestyksen mukaisina opiskelupäivinä mahdollista ruokailla opistolla opiskelijahintaan.

Erä- ja luonto-opaskoulutus myös Studentumissa:

Erä- ja luonto-opas koulutus Studentum