Eerikkilä 70 vuotta: Unelma, josta tuli totta

Vain suurilla unelmilla on taipumus toteutua. Eerikkilän ”isällä”, perustajalla, alkuaikojen merkittävimmällä taustavaikuttajalla, Palloilu Säätiön ensimmäisellä puheenjohtajalla Erik von Frenckelillä oli unelma:

Erik von Frenckell

”Jalkapalloilijoilla tulisi olla oma ”koti”, paikka, missä sekä nuorukaiset että varttuneemmat rauhassa voisivat valmentautua ja vaikkapa käyttää joitakin päiviä lepoon luonnon rauhassa etäällä kaikesta maailman melusta”.

Eerikkilän ensimmäinen visio on kirjoitettu runomuodossa perustamisasiakirjaan 25.10.1947. Toiminta käynnistyi virallisesti 25.9.1949. Seitsemänkymmenen vuoden matka on kulkenut vaatimattomista lähtökohdista nykyhetkeen asti vision viitoittamaa tietä. Rohkenen uskoa, että Erik muiden allekirjoittaneiden lisäksi olisi kohtuullisen tyytyväinen vuosikymmenten aikana tapahtuneeseen kehitykseen.

Kuten sanotaan, kaikki tekeminen on viimekädessä tekemistä toisen tai toisten puolestaasenne ratkaisee. Eerikkilän 70 vuoden matkaa voisi parhaiten ehkä kuvata: ihmiseltä ihmiselle, inhimillisesti, nöyrästi, aidosti ja suurella sydämellä. Tämän asenteen on voinut aina aistia erityisesti Eerikkilän henkilökunnasta. Jos olen oikein ymmärtänyt, tuota asennetta on kutsuttu Eerikkilän hengeksi – kulttuuriksi. Vuosia tulee ja menee, rakennuksia tulee ja menee, mutta ainoa jota meidän kaikkien tulee yhdessä vaalia, on Eerikkilän kulttuuri. Hyvinä aikoina se pitää jalat maassa, mielen nöyränä ja vaikeina hetkinä tai vuosina se antaa voimaa ja energiaa arjen tekemiseen.

Visio, historia ja perinteet velvoittavat. Jos et tunne menneisyyttä, et voi tehdä myöskään tulevaisuutta. Suunta on ollut selvä ja Erik von Frenckellin kylvämästä ”siemenestä” kasvanutta Eerikkilää tulee hoitaa ja hoivata huolella myös tulevaisuudessa, jotta tytöt ja pojat, naiset ja miehet voisivat tulevaisuudessakin valmentautua, kouluttautua ja vaikkapa käyttää joitakin päiviä lepoon luonnon rauhassa etäällä kaikesta maailman melusta.

 Tänään käynnistyy Eerikkilän juhlaviikko, jota vietämme työn merkeissä (ja juhlimme sitten yhdessä omalla ”juhlaviikolla” joulukuun alussa). Varsinaisena juhlapäivänä 25.9. klo 12:00 Palloilu Säätiön puheenjohtajisto laskee seppeleen Erik von Frenckellin haudalle Hietaniemen hautausmaalla.  Perjantain juhlagaalassa julkaistaan muun muassa Eerikkilän ensimmäinen Kunniagalleria, Hall of Fame. Samassa tilaisuudessa julkaistaan myös Eerikkilän 70v. historia – Unelma, josta tuli totta.

Olen ylpeä meistä kaikista – Eerikkiläläisistä!

Hyvää juhlaviikkoa,

Petri Jakonen